BedrijfsUitje.nl - Succesvolle uitjes, slim geregeld

WKR vrijstellingen bedrijfsuitje

Bij het organiseren van bedrijfsuitjes is binnen de fiscale regels de WKR (Werkkostenregeling) van belang.

Bij de Werkkostenregeling kunnen werkgevers hun personeelsleden onbelast van vergoedingen en verstrekkingen laten profiteren. Het gaat bijvoorbeeld om kerstpakketten, etentjes, een fiets, personeelsfeesten en het bedrijfsuitje. Bedrijven hoeven deze extra’s onder de Werkkostenregeling niet meer per werknemer bij te houden. Dat mag in één berekening voor het hele bedrijf.

De vrije ruimte is in 2023 3% voor bedrijven met een loonsom tot 400.000,- Euro, daarboven geldt een percentage van 1,18%
Brengt de werkgever méér in deze vrije ruimte onder, dan moet hij over het meerdere 80% eindheffing betalen. Werkgevers mogen zelf bepalen of ze de vrije ruimte willen gebruiken en waar ze die aan willen besteden, zolang de vergoedingen en verstrekkingen maar voldoen aan de gebruikelijkheidstoets. 

Uitgaand van een modaal salaris van 33.000,-- Euro per jaar en een loonsom van meer dan 400.000,- Euro valt bijna 400,-- vrij te besteden binnen de WKR. Met een gemiddelde prijs van een bedrijfsuitje van ca. 75,-- Euro is dit veelal geen probleem.

Tips op de WKR druk te verminderen:

  1. Combineer je uitje met een vergadering inclusief lunch en/of diner. Vraag om twee facturen, voor het vergaderdeel en het uitjesdeel. Catering en zaalhuur bedragen meestal wel 50% van de totale som, dus dit is al een eerste WKR-besparing.

  2. WKR onbelast zijn uitjes die plaatsvinden op een plaats waarvoor de werkgever arbo-verantwoordelijk is. Denk dan eens aan een game die je op kantoor kan organiseren en laat een cateraar voor het diner zorgen.

  3. Uitjes die als teamtraining kunnen worden bezien vallen ook buiten de WKR. Let wel, gezellig met je collega's gaan koken en dit boeken als training zal de belastingdienst niet accepteren. Verbetering van kennis en vaardigheden voor het werk zijn van belang alsmede dat training onder werktijd plaatsvindt. Denk aan zaken als teamrollen en coaching. De kosten voor een dergelijk uitje liggen meestal wel hoger.

  4. Combineer je uitje met een andere component uit de WKR, bijvoorbeeld het kerstpakket. In plaats van een kerstpakket kun je ook bijvoorbeeld een ski-uitje aanbieden aan het eind van het jaar. Twee in één.

  5. Richt een personeelsvereniging op via de notaris, stel een bestuur op en laat zowel bedrijf als medewerkers een gelijkelijk aandeel hierin storten. De bijdrage door de werkgever aan de personeelsvereniging behoort tot het loon en is dus belast. De kosten van uitjes betaald uit de verenigingskas vallen buiten de WKR.

Voor meer informatie raadpleeg accountant of Belastingdienst.

Voor een optimale gebruikservaring maken wij gebruik van cookies, OK?

Uitje toegevoegd aan de selectie!
Bekijk hier je volledige selectie
Suggesties